Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

24.01 – 28.01.2022

Poniedziałek, 24 stycznia 2022 r.

Śniadanie

  • płatki owsiane na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata, papryka
  • herbata owocowa

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

II śniadanie

  • kiwi

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: barszcz biały
  • II danie: pałeczka z kurczaka, ryż, brukselka gotowana, mieszanka kompotowa z miodem

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne

Podwieczorek

  • chrupki kukurydziane
  • koktajl jagodowy (wyrób własny)

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)


Wtorek, 25 stycznia 2022 r.

Śniadanie

  • płatki kukurydziane na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem, żółty ser, ogórek świeży
  • mięta

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

II śniadanie

  • banan

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: krupnik
  • II danie: kotlet mielony, ziemniaki, buraczki na ciepło, kmopot z czarnej pożeczki z miodem

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne

Podwieczorek

  • biszkopty
  • kisiel owocowy

Alergeny: zboża zawierające gluten


Środa, 26 stycznia 2022 r.

Śniadanie

  • płatki gryczane na mleku
  • pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony
  • herbata z cytryną

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

II śniadanie

  • mandarynka

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: szczawiowa z jajkiem
  • II danie: zapiekanka makoronowo-mięsno-warzywna, kompot wiśniowy z miodem

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne

Podwieczorek

  • chleb toskański z masłem, twarożek ziołowy (wyrób własny)
  • gruszka
  • melisa owocowa

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)


Czwartek, 27 stycznia 2022 r.

Śniadanie

  • zacierki
  • pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, rukola, pomidor, koperek
  • rumianek

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

II śniadanie

  • winogrono

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: zupa-krem brokułowa z grzankami
  • II danie: udziec z indyka w sosie śmietanowo-porowym, kapusta czerwona, kompot śliwkowy z miodem

Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne

Podwieczorek

  • ryż z musem jabłkowym i cynamonem
  • kakao

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)


Piątek, 28 stycznia 2022 r.

Śniadanie

  • kajzerka z masłem, pasta z makreli
  • herbata z cytryną

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

II śniadanie

  • pomarańcza

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: zupa grochowa
  • II danie: łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami, mieszanka kompotowa z miodem

Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne

Podwieczorek

  • kasza jaglana na mleku z bakaliami
  • mleko waniliowe

Alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łączne z laktozą), orzechy

Stron 1 z 11

Gramatura posiłków

Śniadanie

  • Zupa mleczna – 200g
  • Pieczywo  35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Pomidor, ogórek – 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka – 20g
  • Napój -  150ml

II Śniadanie

  • Owoce – 80-100g
  • Warzywa – 20-30g
  • Orzechy, ziarna – 5g
  • Sok świeży – 150ml

Obiad

  • Zupa – 250-300g
  • Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
  • Klopsy, pulpety – 60g
  • Udko kurczaka – 90g
  • Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
  • Ziemniaki – 150g
  • Ryż, kasza, makaron – 80-100g
  • Surówka – 100g
  • Mizeria – 120g
  • Warzywa gotowane z wody – 70g
  • Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

Podwieczorek

  • Pieczywo – 35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Warzywa – 20-30g
  • Ciasto biszkoptowe – 100g
  • Ciasta – 50g
  • Owoce – 80g
  • Sałatki 100g
  • Pasty warzywne – 30g

Alergeny

Numery alergenów występujących w posiłkach.

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin
  14. Mięczaki

W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

UWAGA. Ten serwis używa plików cookies. Brak zmiany ustawienia przeglądarki internetowej oznacza Państwa zgodę na używanie plików cookies. Więcej...