Jadłospis
Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
11.03 – 15.03.2024
Poniedziałek, 11 marca 2024 r.
Śniadanie
- kasza manna na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, sałata, pomidor, rumianek.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- sok jabłkowo-aroniowy.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa kalafiorowa;
- II danie: spaghetti z mięsem i warzywami, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- bułeczka drożdżowa, kisiel jagodowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Wtorek, 12 marca 2024 r.
Śniadanie
- pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli, herbata z cytryną
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne.
II śniadanie
- jogurt wiśniowy.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
- I danie: zupa krem marchewkowa z pestkami dyni,
- II danie: steki wieprzowe, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego, cebulki z oliwą, kompot truskawkowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, twarożek śmietankowy, jabłko, herbata owocowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Środa, 13 marca 2024 r.
Śniadanie
- płatki ryżowe na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, wędzony ser żółty, papryka, melisa owocowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- banan.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: barszcz ukraiński;
- II danie: pulpeciki w sosie koperkowym, kapusta czerwona z jabłkiem, kompot z czerwonej porzeczki.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne.
Podwieczorek
- chleb pszenny z masłem, pasta z wędliny, rzodkiew biała, koperek do picia.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Czwartek, 14 marca 2024 r.
Śniadanie
- płatki jęczmienne na mleku;
- pieczywo mieszane z masłem, szynka, rukola, ogórek świeży, mięta.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- kiwi.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: pomidorowa z makaronem,
- II danie: pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, sałata lodowa z pomidorem koktajlowym, pestki słonecznika, sos słodko-kwaśny, kompot jabłkowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- kasza manna na gęsto, mus truskawkowy.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Piątek, 15 marca 2024 r.
Śniadanie
- kajzerka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
II śniadanie
- sok jabłkowy.
Alergeny: —
Obiad
- I danie: zupa fasolowa,
- II danie: ryż z musem jabłkowym i cynamonem, mieszanka kompotowa.
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne.
Podwieczorek
- bułka wyborowa z masłem, pomidor, kiełki, rumianek.
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
Stron 6 z 23
- « Pierwsze
- Poprzednie
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- Następne
- Ostatnie »
Gramatura posiłków
Śniadanie
- Zupa mleczna – 200g
- Pieczywo 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Pomidor, ogórek – 15-20g
- Papryka, rzodkiewka – 20g
- Napój - 150ml
II Śniadanie
- Owoce – 80-100g
- Warzywa – 20-30g
- Orzechy, ziarna – 5g
- Sok świeży – 150ml
Obiad
- Zupa – 250-300g
- Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka 65g
- Klopsy, pulpety – 60g
- Udko kurczaka – 90g
- Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
- Ziemniaki – 150g
- Ryż, kasza, makaron – 80-100g
- Surówka – 100g
- Mizeria – 120g
- Warzywa gotowane z wody – 70g
- Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g
Podwieczorek
- Pieczywo – 35g
- Masło – 6g
- Wędlina/ser żółty – 15-20g
- Warzywa – 20-30g
- Ciasto biszkoptowe – 100g
- Ciasta – 50g
- Owoce – 80g
- Sałatki 100g
- Pasty warzywne – 30g
Alergeny
Numery alergenów występujących w posiłkach.
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
- Łubin
- Mięczaki
W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.