Jadłospis

Uwaga. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

16.10–20.10.2023

Poniedziałek, 16 października 2023 r.

Śniadanie

  • płatki kukurydziane na mleku;
  • pieczywo mieszane, szynka, pomidor, rumianek.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

II śniadanie

  • śliwka.

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: kalafiorowa,
  • II danie: risotto z mięsem i warzywami, mieszanka kompotowa.

Alergeny: zboża zawierające gluten, seler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

Podwieczorek

  • chleb pszenny z masłem, pasztet, ogórek kiszony, herbata z cytryną.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).


Wtorek, 17 października 2023 r.

Śniadanie

  • pieczywo mieszane z masłem, ser zółty, ogórek świeży, kawa inka.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

II śniadanie

  • gruszka.

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: krupnik,
  • II danie: gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot wiśniowy.

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodneseler i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

Podwieczorek

  • bułka wyborowa z masłem, dżem, jabłko, herbata owocowa.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).


Środa, 18 października 2023 r.

Śniadanie

  • płatki orkiszowe na mleku;
  • pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, szczypiorek, melisa owocowa do picia.

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

II śniadanie

  • śliwka.

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: zacierkowa na mleku;
  • II danie: kuleczki drobiowe w sosie ziołowym, kasza pęczak, kapusta czerwona, kompot z czarnej porzeczki.

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.

Podwieczorek

  • chleb pszenny z masłem, pasta z soczewicy, kiełki, pokrzywa do picia.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).


Czwartek, 19 października 2023 r.

Śniadanie

  • płatki owsiane na mleku;
  • pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, papryka, mięta.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

II śniadanie

  • kiwi.

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: szczawiowa z jajkiem;
  • II danie: spaghetti z mięsem i warzywami, kompot z rabarbaru.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mlekto i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.

Podwieczorek

  • bułka wyborowa z masłem, ser żółty, papryka, koperek do picia.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).


Piątek, 20 października 2023 r.

Śniadanie

  • kajzerka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao.

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

II śniadanie

  • banan.

Alergeny: —

Obiad

  • I danie: zupa krem z groszki zielonego,
  • II danie: paluszki rybne, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką, mieszanka kompotowa.

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler i produkty pochodne.

Podwieczorek

  • ciasto cytrynowe, jabłko, mleko waniliowe.

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

Gramatura posiłków

Śniadanie

  • Zupa mleczna – 200g
  • Pieczywo  35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Pomidor, ogórek – 15-20g
  • Papryka, rzodkiewka – 20g
  • Napój -  150ml

II Śniadanie

  • Owoce – 80-100g
  • Warzywa – 20-30g
  • Orzechy, ziarna – 5g
  • Sok świeży – 150ml

Obiad

  • Zupa – 250-300g
  • Kotlet mielony, schabowy, z pierś kurczaka  65g
  • Klopsy, pulpety – 60g
  • Udko kurczaka – 90g
  • Gulasz ,mięso razem z sosem – 100-120g
  • Ziemniaki – 150g
  • Ryż, kasza, makaron – 80-100g
  • Surówka – 100g
  • Mizeria – 120g
  • Warzywa gotowane z wody – 70g
  • Dodatki warzywne ( pasek papryki, krążek marchewki) – 30g

Podwieczorek

  • Pieczywo – 35g
  • Masło – 6g
  • Wędlina/ser żółty – 15-20g
  • Warzywa – 20-30g
  • Ciasto biszkoptowe – 100g
  • Ciasta – 50g
  • Owoce – 80g
  • Sałatki 100g
  • Pasty warzywne – 30g

Alergeny

Numery alergenów występujących w posiłkach.

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/I w przeliczeniu na SO2
  13. Łubin
  14. Mięczaki

W wędlinach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, pieprz cytrynowy i ziołowy, kolendra, kardamon, imbir, curry, kurkuma, oregano, rozmaryn. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

UWAGA. Ten serwis używa plików cookies. Brak zmiany ustawienia przeglądarki internetowej oznacza Państwa zgodę na używanie plików cookies. Więcej...